SDKÚ-DS volá po lepšej kontrole odpočúvaní

08.07.2012 Bratislava

Bratislava 8. júla (TASR) - Kontrola použitia informačno-technických prostriedkov (ITP) sa má od nového roka zlepšiť. Počíta s tým návrh novely zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP z dielne Martina Fedora a Lucie Žitňanskej (obaja SDKÚ-DS). Parlament sa bude právnou normou zaoberať na júlovej schôdzi.

Základnou filozofiou novely je posilniť mechanizmy priebežnej a stálej parlamentnej kontroly a zároveň posilniť práva občanov. Ak Fedor a Žitňanská uspejú, použitie ITP na plnenie úloh Policajného zboru nebude možné bez predchádzajúceho súhlasu súdu. "Zachovávať takéto výnimky hoci len pre 'výnimočné prípady' nepovažujeme za odôvodnené, nakoľko súčasné personálne i technické predpoklady umožňujú získať súhlas sudcu v odôvodnených prípadoch okamžite a bezodkladne, preto sa nedá argumentovať prípadnými problémami, ktoré by mohli nastať pre Policajný zbor pri výkone jeho povinností," tvrdia opoziční poslanci.

Podľa súčasnej právnej úpravy je povinný informovať občana o nasadení ITP po uplynutí lehoty iba Policajný zbor v prípade, ak bolo ITP nasadené podľa Trestného poriadku. To sa však má zmeniť. Novela totiž zavádza povinnosť všetkých orgánov štátu dodatočne informovať občana o nasadení ITP, ako aj možnosť štátneho orgánu požiadať o výnimku z tejto povinnosti, o ktorej však musí rozhodnúť súd.

"Nasadenie ITP voči občanovi treba považovať za krajnú možnosť a predstavuje vážny zásah do ústavných práv občanov. Mechanizmus povinnosti štátnych orgánov oznamovať dodatočne občanovi použitie ITP vytvorí možnosť, aby sa sami občania mohli brániť proti neoprávnenému nasadeniu súdnou cestou. To je síce možné aj dnes, prakticky je to však neuskutočniteľné, nakoľko občania sa o použití ITP voči ich osobe vôbec nedozvedia," upozorňujú Fedor a Žitňanská v dôvodovej správe. Novela zákona pritom pamätá aj na také okolnosti, kedy existujú odôvodnené príčiny, ktoré takéto informovanie občana zo strany štátneho orgánu neumožnia. Aj v takýchto prípadoch však bude musieť výnimku udeliť iba súd, pričom žiadosť štátneho orgánu o výnimku, ako aj rozhodnutie súdu, bude podliehať kontrolnej činnosti Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Opoziční poslanci týmito zmenami reagujú na podľa nich nedostatočnú kontrolu nasadzovania ITP. V súčasnosti vykonáva kontrolu nad používaním ITP štátnymi orgánmi Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Novela má jeho kompetencie ešte posilniť. Fedor a Žitňanská navrhujú vytvorenie pracovných skupín poslancov, v ktorých by mali zastúpenie politické strany podľa ich sily v parlamente. Má to poslúžiť k tomu, aby "kontrolná činnosť bola politicky dôveryhodná a aby sa predchádzalo podozreniam zo zneužívania kontroly na politické ciele".
 

Vyberte región